1 Απριλίου 2013

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Στηρίζουν την Έξυπνη & Αειφόρο Ανάπτυξη

Κοινή δήλωση με την οποία οι πρωτεύουσες των χωρών μελών της ΕΕ καλούνται να αναλάβουν ρόλο στην χωρίς αποκλεισμούς, έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΕ, υιοθέτησαν στις 3 Μαρτίου 2013, οι 27 δήμαρχοί τους.

Αυτό έγινε κατά τις πρώτες απευθείας συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις πρωτεύουσες της ΕΕ, που διοργανώθηκαν από τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Johannes Hahn.


Στην κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι των πρωτευουσών της ΕΕ, χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσει ένας απευθείας διάλογος με τις πρωτεύουσες και να προβληθούν περισσότερο οι πόλεις τους ως άμεσοι εταίροι της ΕΕ.

Οι στόχοι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» δεν μπορούν να επιτευχθούν, όπως αναφέρουν, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πρωτευουσών, οι οποίες αποτελούν την «κινητήριο δύναμη για την καινοτομία και την έξυπνη ανάπτυξη, και συχνά προσφέρουν τα κεντρικά εκπαιδευτικά και επιστημονικά δίκτυα» και «είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δεδομένου ότι ο αντίκτυπος των πολιτικών τους στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος είναι μεγάλος».

«Θα εξακολουθήσουμε να προωθούμε, από την πλευρά μας, την ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία καθώς και την ένταξη, προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική κρίση» δηλώνουν οι 27 δήμαρχοι.

Παράλληλα, διατυπώνουν τη θέση ότι τα αστικά προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο ολοκληρωμένο, και οι οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και δημογραφικές πτυχές να αντιμετωπιστούν μαζί.

Θεωρούν επίσης ότι «οι μελλοντικές πολιτικές και ενέργειες της ΕΕ στους τομείς των μεταφορών, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, των επιχειρήσεων, της απασχόλησης, της έρευνας για την κλιματική αλλαγή, της αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και του ψηφιακού θεματολογίου, θα πρέπει να συνυπολογίζουν την αστική διάσταση».

Όσον αφορά τη νομοθετική δέσμη μέτρων σχετικά με την πολιτική συνοχής, εκφράζουν ικανοποίηση για τη βούληση της Επιτροπής να δοκιμάσει νέες ιδέες και τρόπους εργασίας μέσω των προτεινόμενων καινοτόμων ενεργειών σε αστικές περιοχές.