26 Ιουλίου 2013

Δωρεάν νομική υποστήριξη από νέους για νέους

Δωρεάν νομική υποστήριξη από νέους δικηγόρους, μέλη της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ), θα λαμβάνουν ανήλικοι και νέοι συμπολίτες μας κάτω των 30 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες μέσω του προγράμματος «Νομική Βοήθεια για Νέους» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. «Η ΕΑΝΔΑ αναλαμβάνει για πρώτη φορά αυτοτελώς την υλοποίηση αυτού του προγράμματος σε μια συνεργασία τόσο ουσιαστικής προσφοράς, όσο και συμβολικής αξίας, καθώς νέοι δικηγόροι θα βοηθούν νέους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη νομικής υποστήριξης υπό την αιγίδα του αρμόδιου φορέα για τη νέα γενιά της χώρας μας» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, στο «Βήμα».

Στόχος του εθνικού προγράμματος «Νομική Βοήθεια για Νέους» είναι η έμπρακτη νομική υποστήριξη ανηλίκων και νέων, οι οποίοι δεν διαθέτουν τους πόρους και εν γένει τη δυνατότητα να αναλάβουν το οικονομικό κόστος και την ευθύνη της εκπροσώπησής τους τόσο ενώπιον του δικαστηρίου, όσο και εξωδικαστικά. Στη διάρκεια των λίγων συμμετοχής στο πρόγραμμα, τα μέλη της ΕΑΝΔΑ - ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι - έχουν ήδη διαχειριστεί περίπου 20 υποθέσεις. Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Γεώργιος Σταυρίδης που έχει την ευθύνη του προγράμματος, πρόκειται για υποθέσεις οικογενειακές, εργατικές, λίγες ελαφριές ποινικές, αλλά και περιπτώσεις υπαγωγής στο γνωστό ως «νόμο Κατσέλη».

Μόλις λοιπόν κάποιος συμπολίτης μας απευθυνθεί στην ΕΑΝΔΑ για να ζητήσει νομική υποστήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος ορίζεται η εξέταση των τυπικών προϋποθέσεων σε συνεργασία με τη ΓΓ Νέας Γενιάς, η οποία και έχει ορίσει τους απαιτούμενους όρους. Εν συνεχεία, βάσει της φύσης της υπόθεσης αυτή ανατίθεται σε ένα από τα μέλη της Ένωσης που έχει καταγραφεί στη σχετική λίστα μετά την πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. «Από την δική μας πλευρά γίνεται άμεση ανάθεση της υπόθεσης σε νέο συνάδελφο που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και βάσει αλφαβητικής σειράς, ώστε να είμαστε απόλυτα διαφανείς» τονίζει ο πρόεδρος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του υπεύθυνου για την υλοποίηση του προγράμματος ότι «ναι μεν ορίζεται το όριο των 30 ετών για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εάν έρθει για παράδειγμα μια μητέρα που παλεύει μόνη να ζήσει το παιδί της και χρειάζεται την υποστήριξή μας θα της την αρνηθούμε, ελέγχουμε όλες τις περιπτώσεις».

Προϋποθέσεις δωρεάν νομικής συνδρομής

Ποινικές διαφορές:
1. Ανήλικοι ή νέοι έως 30 ετών, αρκεί το αντικείμενο για το οποίο ζητείται η συνδρομή να είναι σε συνάφεια με υπόθεση/απόφαση/ποινική μεταχείριση σχετική με τη χρονική περίοδο της ανηλικότητας (>18ετών)
2. Νέους 18 - 30 ετών για υποθέσεις που αφορούν μόνο:
- περιπτώσεις κακοποίησης (ειδικότερα, για τις γυναίκες η υπηρεσία παρέχεται έως την ηλικία των 35 ετών)
- περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (ειδικότερα, για τις γυναίκες η υπηρεσία παρέχεται έως την ηλικία των 35 ετών)
- παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (ειδικότερα, για τις γυναίκες η υπηρεσία παρέχεται έως την ηλικία των 35 ετών)
- χρήση απαγορευμένων ουσιών και τέλεση αξιοποίνων πράξεων που σχετίζεται με την χρήση απαγορευμένων ουσιών

Αστικές διαφορές:
1. Ανήλικοι (για όλες τις διαφορές)
2. Νέοι 18 - 30 ετών για αστικές διαφορές που προκύπτουν από ή έχουν συνάφεια με υποθέσεις που αφορούν κακοποίηση, παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, ενδοοικογενειακή βία, χρήση απαγορευμένων ουσιών και τέλεση αξιοποίνων πράξεων που σχετίζονται με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, καθώς και για αστικές διαφορές οικογενειακού δικαίου (ειδικότερα, παρέχεται κατ' εξαίρεση νομική συνδρομή είτε για εξωδικαστικές ενέργειες  είτε για παράσταση στο δικαστήριο για   νέους μέχρι 35 ετών, σε υποθέσεις επιμέλειας ανήλικων παιδιών)  
3. Νέοι 18 - 35 ετών για υποθέσεις και διαφορές που σχετίζονται με την εφαρμογή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

Διοικητικές διαφορές:
Ανήλικοι και κατά προτεραιότητα ασυνόδευτοι ανήλικοι για διαφορές που προκύπτουν από ή αφορούν ιδίως σε: υποβολή αντιρρήσεων κατά διοικητικής κράτησης, έκδοση δικαστικής απόφασης απέλασης, έλεγχο και ενημέρωση των ασυνόδευτων ανηλίκων για το περιεχόμενο και τη σημασία των εγγράφων-υπηρεσιακών σημειωμάτων που τους αποδίδονται, ορθή καταγραφή προσωπικών στοιχείων (ηλικίας, συνοδείας ή μη), διαδικασία ασύλου (καταγραφή - υποβολή αιτήματος, παράσταση στη συνέντευξη για το άσυλο στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό, σύνταξη γραπτού υπομνήματος για την υποστήριξη ατομικών περιπτώσεων όσων αφορά τους λόγους δίωξης κλπ., υποβολή προσφυγής κατά της απορριπτικής απόφασης, κατά της απόφασης διακοπής), παράσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση και απόδοση δημοσίων εγγράφων (ΑΦΜ, άδεια εργασίας κτλ.), έκδοση-ανανέωση άδειας παραμονής βάσει του Ν. 3386/2005, εθελοντικό επαναπατρισμό, διασφάλιση κοινωνικών δικαιωμάτων (ένταξη στην εκπαίδευση, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κτλ.)

Εργατικές διαφορές: Ανήλικοι και νέοι έως 30 ετών (για όλες τις διαφορές)

Η αμοιβή του νέου δικηγόρου καλύπτεται από το πρόγραμμα «Νομική Βοήθεια για Νέους», το οποίο χρηματοδοτείται σε ετήσια βάση αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓ Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η χρηματοδότηση διαβιβάζεται στους συμβεβλημένους στο πρόγραμμα φορείς υλοποίησης, οι οποίοι διαχειρίζονται την κατανομή των υποθέσεων των κοινωνικά ευπαθών ομάδων ανηλίκων και νέων στους δικηγόρους.

Μπορείτε να δείτε τον πλήρη κατάλογο των φορέων υλοποίησης και να ενημερωθείτε για τους όρους στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.