16 Ιουλίου 2013

“Το νομοσχέδιο βάζει την Αυτοδιοίκηση σε διαθεσιμότητα”

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, κατέθεσε την ακόλουθο κείμενο ψηφίσματος στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής τη Δευτέρα 15 Ιουλίου: 


“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στις οριζόντιες, αυθαίρετες και άμεσες απολύσεις,  αλλά και στη διαθεσιμότητα που προβλέπει το σχέδιο νόμου και εκπαραθυρώνει αυταρχικά, βίαια, άδικα, αντισυνταγματικά χιλιάδες δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα, αλλά και στο Δήμο Ηρακλείου ειδικότερα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ξεκάθαρα,  ότι καταδικάζει και  δεν συμπλέει με τις επιλογές της κυβέρνησης, δεν αποδέχεται το ρόλο του αυτόχειρα.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με το προωθούμενο σχέδιο νόμου η Τοπική Αυτοδιοίκηση γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, αφού χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, με τους δήμους και τα θεσμικά τους όργανα φορτώνει την ανεπάρκειά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την απογυμνώνει από τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της και τη βάζει σε «διαθεσιμότητα».

 Επιχειρείται με τις πολιτικές επιλογές της η αυταρχική υποβάθμιση του ρόλου των δήμων όλης της χώρας που αγωνίζονται να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή προσφέροντας τις υπηρεσίες στους δοκιμαζόμενους και ανήμπορους πολίτες. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν μπορούν να κρύψουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης.  

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός του κράτους που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Η Τοπική αυτοδιοίκηση παράγει σημαντικό κοινωνικό έργο και καλύπτει αστοχίες και ελλείψεις του κεντρικού κράτους. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν περικόψει σημαντικά τους οικονομικούς πόρους προς την ΤΑ κάνοντας δύσκολο το έργο της. Ενώ είναι έτοιμοι να περικόψουν ακόμη πιο πολύ την επιχορήγηση και να οδηγήσουν σε κατάργηση και υποβάθμιση και άλλες υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι δε σε εξέλιξη η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης σειράς υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Δήμων και εκχώρησής τους σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις και πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την αντιλαϊκή επίθεση, όπως εκφράζεται με το νέο πολυνομοσχέδιο, που προωθείται με πρόσχημα την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας στις κατευθύνσεις της τρόικας.

Καταγγέλλουμε τους σχεδιασμούς για απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, τη συγκρότηση μηχανισμού που θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, τα προγράμματα φτώχειας, το κλείσιμο νοσοκομείων, τις νέες μειώσεις των συντάξεων, το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, τις νέες μειώσεις μισθών, την αλλαγή του τρόπου που θα αποφασίζονται οι απεργίες, που βάζει ταφόπλακα σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Το  Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες ασκούν αρμοδιότητες που από το Σύνταγμα, τον Κώδικα Δήμων και σειρά άλλων νόμων και διατάξεων έχουν εκχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στηρίζουμε τους δημοτικούς αστυνόμους, τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τον κάθε εργαζόμενο στον αγώνα που κάνουν για να παραμείνουν στη δουλειά τους ενάντια στις πολιτικές της τρόικας και του μνημονίου. Ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Η Δημοτική Αστυνομία παράγει ένα σημαντικό και ουσιαστικό έργο. Οι  σχολικοί φύλακες προσφέρουν ένα επίσης σημαντικό έργο.  Οι τυχόν αδυναμίες στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών δεν μπορεί να είναι άλλοθι  για την κατάργηση, ή την ιδιωτικοποίησή τους. Η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί, όχι να καταργηθεί.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τη συντονισμένη δράση και αντίδραση των Ο.Τ.Α. κατά των οριζόντιων και τυφλών απολύσεων εργαζομένων και καλούμε στη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου με όλες τις δημοκρατικές και κοινωνικές δυνάμεις στην ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου. και
Ζητάμε την άμεση ανάκληση των απαράδεκτων διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους.

Αντιστεκόμαστε και είμαστε απέναντι στην επιχειρούμενη διάλυση της αυτοδιοίκησης μέσα από τα συνεχή μέτρα με αποκορύφωμα το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο. 

Ταυτόχρονα όμως δηλώνουμε, ότι είμαστε υπέρ της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των δήμων και της εφαρμογής της κινητικότητας του προσωπικού, από Δήμους που έχουν πλεόνασμα, σε Δήμους που έχουν ελλείψεις. Πορευόμαστε στην κατεύθυνση μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες και πόρους, που είναι άλλωστε θεσμός άσκησης δημόσιας εξουσίας με εγγύτητα στον πολίτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.