14 Δεκεμβρίου 2013

Σε δεινή θέση η δημοτική αρχή Βλασσόπουλου .Με «διπλή» ψήφο πέρασε προϋπολογισμό!

Με τη διπλή ψήφο του Προέδρου του Σώματος Γιώργου Φαρμάκη εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το 2014, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που αποδεικνύει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η δημοτική αρχή του Παντελή Βλασσόπουλου, εξαιτίας των 4 ανεξαρτητοποιήσεων…!


Αξιοσημείωτο, μάλιστα είναι το γεγονός πως εάν δεν απουσίαζε δικαιολογημένα (;) ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νώντας Σπυρόπουλος, τότε ίσως η δημοτική αρχή δεν κατάφερνε να περάσει ούτε καν το βασικό εργαλείο, προκειμένου να λειτουργήσει ο δήμος την νέα χρονιά, που τυγχάνει και προεκλογική.

Αισθητή, εξάλλου, ήταν η απουσία του δημάρχου Παντελή Βλασσόπουλου από τη συνεδρίαση, λόγω ξαφνικού προβλήματος υγείας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει το « ρόλο» του , ο Αναπληρωτής και Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών Γιώργος Βλαντής.

Βλαντής
Στην εισηγητική έκθεση, λοιπόν, που ανέγνωσε στο Σώμα ο κ. Βλαντής, γίνεται λόγος για νοικοκύρεμα των οικονομικών, παρά τις συνεχείς μειώσεις των ΚΑΠ, μείωση του χρέους κατά 10 εκ. ευρώ μέσα στην τριετία και τακτοποίηση – εξυπηρέτηση των δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Είναι καιρός, τόνισε,  « να ανατρέψουμε αυτές τις λογικές, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρόλος μας υπερβαίνει κατά πολύ το ρόλο του διαχειριστή της πολυκατοικίας, που απλά φροντίζει για την καθαριότητα και το πετρέλαιο και επιμερίζει τους λογαριασμούς στους ενοίκους».
Ακόμη επισήμανε ότι « η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού είναι και οφείλει να είναι το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα το εφαλτήριο ενός ζωντανού και δημιουργικού διαλόγου με την κοινωνία. Η δημοτική αρχή, αλλά και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, δεν είναι απλά διαχειριστές του δημόσιου χρήματος, αλλά οι καταλύτες που οφείλουν να κινητοποιούν τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης, να ενεργοποιούν και να ευαισθητοποιούν τους συλλογικούς φορείς και τους πολίτες, να σπάνε τα στεγανά των προσωπικών συμφερόντων και του απομονωτισμού, να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και να προάγουν την αλληλεγγύη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαντής.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως όλοι θέλουν να είναι αρεστοί ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, αλλά περισσότερο θα πρέπει να είναι χρήσιμοι.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν πως ο Δήμος Ηρακλείου ακόμη και σ’ αυτή την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης, ακόμα και με το ψαλίδισμα των πόρων που λαμβάνουμε από την Κεντρική Κυβέρνηση σε ποσοστό άνω του 60%, χωρίς τα βαρίδια του υπέρογκου χρέους θα ήταν ένας οικονομικά υγιής δήμος, με δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της στο σύνολό τους», σημείωσε ο Γιώργος Βλαντής.

   Γεωργόπουλος
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βλαντής υποστήριξε πως από 30 εκ. ευρώ το χρέος μειώθηκε στα 20 εκ. ευρώ περίπου, κάτι που προσπάθησε να αντικρούσει μέρος της αντιπολίτευσης, μεταξύ της οποίας και ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος.
«Πού είναι τα δάνεια που κάναμε; Άρα, λοιπόν, πρέπει αν είσαστε πιο σοβαροί και να λέτε πως τότε υπήρχαν εκείνα και τότε τα άλλα. Παρακαλώ πολύ αυτά θέλω να διευκρινιστούν, διότι εδώ δημιουργούνται εντυπώσεις. Εξάλλου, ο κ. Μήνας ήταν αντιδήμαρχος επί των οικονομικών, που ανήκει στην παράταξή σας. γνωρίζει, λοιπόν, τι δάνεια είχαμε πάρει, γιατί το 2010 δεν πήραμε τίποτα», ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος.

Μαστοράκος
Παρών με επιφυλάξεις δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της πόλης και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Μαστοράκος, καθώς όπως είπε η πορεία της δημοτικής αρχής δεν έχει θετικό πρόσημο.
Ο κ. Μαστοράκος έκανε λόγο για προϋπολογισμό ανάγκης και επιβολής από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. «Σήμερα ζούμε την υποβάθμιση της εξουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα γίνεται ολοένα και χειρότερη», προέβλεψε ο επί 16 σερί έτη δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Γιώργος Μαστοράκος.

  Μπάμπαλος
Σύμφωνος σε αρκετά σημεία με την ομιλία του πρώην δημάρχου δήλωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη» Νίκος Μπάμπαλος, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι καταψηφίζει την εισήγηση της δημοτικής πλειοψηφίας.

«Δεν μπορείτε να επικαλείστε προβλήματα που παραλάβατε από τις προηγούμενες διοικήσεις, σας το είπα και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συζήτηση των ανταποδοτικών τελών. Δεν μπορείτε να επικαλείστε, λοιπόν, τα προβλήματα των προηγούμενων διοικήσεων, ως άλλοθι της δικής σας διοικητικής ανεπάρκειας και αδυναμίας. Δεν μπορείτε να λέτε ότι επιλέγετε ως καίριο στόχο της πολιτικής σας, την κοινωνική πολιτική και δράση, όταν οι αποφάσεις που πήρατε στο δημοτικό συμβούλιο, μόλις προχτές για τα ανταποδοτικά τέλη φορούν λίγους, ελάχιστους. Δεν μπορεί να λέτε, δηλαδή, ότι μειώσατε ή απαλλάξατε οικογένειες με άτομα με αναπηρία 67%, όταν για να δοθεί αυτή η απαλλαγή θα πρέπει το ρολόι της οικίας να είναι στο όνομα του ανάπηρου ή του δικαιούχου. Στις 100 περιπτώσεις αυτό συμβαίνει στις 5», υπογράμμισε ο Νίκος Μπάμπαλος.
Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Ψηφίσαμε τα τεχνικά έργα, παρόλο που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Θεωρώ ότι δεν μας δώσατε την ευκαιρία να δηλώσουμε τουλάχιστον την ανοχή μας στον προϋπολογισμό. Γιατί κι εμείς θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι απλά αρεστοί. Γιατί συμφωνούμε και προσυπογράφουμε τα 2/3 της εισηγητικής έκθεσης, έστω και αν δεν έχουν υπογραφή. Και δεν συμφωνούμε, γιατί το τελευταίο κομμάτι της εισηγητικής έκθεσης αφήνει το δήμο στη μοίρα του».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπάμπαλος σημείωσε πως σε 6 μήνες ο λαός θα κρίνει άπαντες. «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προφανώς θα κριθούμε σε 6 μήνες και πιθανόν, σε πολλά συμφώνησα σήμερα με τον κ. Μαστοράκο, αυτά που συζητάμε εδώ να μην απασχολούν τους πολίτες και δεν τους απασχολούν. Γιατί ο άλλος λέει ότι ο κάδος βρωμάει και δεν περνάει οδοκαθαριστής, εσύ τι κάνεις κύριε Μπάμπαλε με τη δημοτική συγκοινωνία, έστω και αν είσαι αντιπολίτευση», κατέληξε ο κ. Μπάμπαλος.

Τελικά, η εισήγηση της δημοτικής αρχής έλαβε 16 θετικές και ισάριθμες αρνητικές ψήφοι, με αποτέλεσμα να εγκριθεί λόγω της υπερψήφισής της από τον Πρόεδρο του Σώματος Γιώργο Φαρμάκη…!



 http://newsta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.