24 Δεκεμβρίου 2013

Καταγγελία Δημ. Τσεκούρα για την λαϊκή χωρίς...μεσάζοντες!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι περίφημες “λαϊκές χωρίς μεσάζοντες” που πραγματοποιούνται σχεδόν σε όλους τους δήμους της περιοχής μας διοργανώνονται σε απευθείας συνεννόηση μεταξύ των δήμων και των παραγωγών. Όπως φαίνεται αυτό δεν ισχύει σε όλους τους δήμους, καθώς έχουν εμπλακεί στη διαδικασία και... μεσάζοντες.


Αυτό ισχύει τουλάχιστον στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου. Έπειτα από ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” , κ. Δημήτρη Τσεκούρα η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κα Μαρία Γαλακτοπούλου, απάντησε πως έχει υπογραφεί συμφωνητικό (!) μεταξύ δήμου και εταιρείας στην οποία παραχωρείται ο χώρος για να γίνει η λαϊκή.

Συνεχίζοντας η Αντιδήμαρχος είπε πως η εταιρεία οργανώνει τη διάθεση των προϊόντων και έρχεται σε επαφή με τους παραγωγούς στους οποίους διαθέτει το χώρο.

Το όφελος για το Δήμο, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, είναι πως κάποια προϊόντα παραδίδονται για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου και μάλιστα αυτό αποτέλεσε κριτήριο για να επιλεγεί η συγκεκριμένη εταιρεία που έδινε μεγαλύτερο ποσοστό στο Δήμο έναντι άλλων.

Ο κ. Τσεκούρας πάντως κατήγγειλε τη διαδικασία ως αδιαφανή ενώ και η επικεφαλής του “Δικτού Πολιτών“ κα Ειρήνη Κατσινοπούλου παρατήρησε εύλογα πως αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί ως “λαϊκή χωρίς μεσάζοντες”. Η κα Κατσινοπούλου πρόσθεσε πως η παράταξη θα ζητήσει το συμφωνητικό.

Η Αντιδήμαρχος από την πλευρά της είπε πως πρόκειται για μια νομότυπη διαδικασία που ακολουθείται από την πλειοψηφία των δήμων ενώ οι τιμές παραμένουν πιο φθηνές σε σχέση με τα σουπερ-μαρκετ. Με αφορμή την αναφορά της  κας Γαλακτοπούλου ότι αυτό το μοντέλο υιοθετείται από την πλειοψηφία των δήμων ο Χτύπος επικοινώνησε με τις διοικήσεις δύο γειτονικών δήμων, της Νέας Ιωνίας και της Μεταμόρφωσης, απ' όπου ενημερωθήκαμε πως  και οι δήμοι έρχονται σε απευθείας  επαφή με τους παραγωγούς  και δεν μεσολαβούν άλλοι. 

Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό υπάρχουν καταγγελίες πως οι συγκεκριμένες λαϊκές, που ξεκίνησαν ως μια πρωτοβουλία στήριξης των νοικοκυριών στην κρίση, έχουν εκφυλιστεί με την εμπλοκή διαφόρων τρίτων. Και βέβαια το γεγονός πως η λαϊκή του Ηρακλείου αποκαλείται ως  “λαϊκή χωρίς μεσάζοντες” μόνο ως κοροϊδία των πολιτών μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος μια ημέρα μετά!
Εν τω μεταξύ μια ημέρα μετά τη ανωτέρω συνεδρίαση την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ο Δήμος δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για δίκτυο παραγωγών χωρίς μεσάζοντες. Τυχαίο;
Το www.xtypos.gr θα παρακολουθεί από κοντά το θέμα και θα επανέλθει με νέα ρεπορτάζ!   


ΧΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.