6 Δεκεμβρίου 2013

Οικόπεδο από... χρυσάφι (photo+video)

Την αγανάκτησή τους για το γεγονός πως καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ σε αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση οικοπέδου στο Παλαιό Ηράκλειο εξέφρασαν κάτοικοι της περιοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής.


Πρόκειται για έναν χώρο που βρίσκεται στο Οικοδομικό Τετράγωνο το οποίο περικλείεται μεταξύ των οδών Πρασίνου Λόφου, Πλαπούτα Ιεράπετρας και Κώστα Βάρναλη. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει δεσμευτεί εδώ και δεκαετίες από το Δήμο για να γίνει  πλατεία, αλλά, όπως έχει συμβεί και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις ελεύθερων οικοπέδων, δεν έχει ακόμα απαλλοτριωθεί. Και έτσι σήμερα έχει διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, σε χώρο  απόθεσης σκουπιδιών και εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων υποβαθμίζοντας τη γειτονιά.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας σε απαλλοτριώσεις για διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων (πάρκα-πλατείες) το κόστος βαρύνει όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πρόσωπο προς τα υπό απαλλοτρίωση οικόπεδα καθώς ανεβαίνει η αξία του ακινήτου τους. Στην ανωτέρω περίπτωση έχει καθοριστεί με δικαστική απόφαση ένα τίμημα ύψους 3 εκ. ευρώ (με 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!), εκ των οποίων ο Δήμος οφείλει να καταβάλλει 1 εκ. ευρώ και οι δεκάδες παρόδιοι ιδιοκτήτες 2 εκ. ευρώ (!).

Οι κάτοικοι που έδωσαν δυναμικό παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο εξήγησαν πως δεν  μπορούν να δώσουν τις αποζημιώσεις που τους ζητούνται και ζήτησαν από το Σώμα να δώσει λύση. Σε ένα ιδιαίτερα επιθετικό κείμενο, το οποίο επιδόθηκε στους Συμβούλους στην αρχή της συνεδρίασης, οι κάτοικοι πρότειναν στο Δήμο να παραιτηθεί της διεκδίκησης του χώρου ή, αν επιμείνει, να επαναδιαπραγματευθεί το τίμημα με βάση τις πραγματικές αξίες της αγοράς και επιβάλλοντας χαράτσι σε όλους τους δημότες με το σκεπτικό πως η πλατεία δεν αποκλειστικότητα των περιοίκων. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κατοίκων στο Σώμα. Σε εξέλιξη διαπραγμάτευση Δήμου και ιδιοκτητών

Από την πλευρά της διοίκησης ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Βλαντής εξήγησε πως η διοίκηση έχει απευθυνθεί στο Πράσινο Ταμείο για να δώσει τα χρήματα που απαιτούνται από την πλευρά του Δήμου για να αποκτηθεί ο χώρος, δηλαδή το 1 εκ. ευρώ. Και ο κ. Βλαντής παρουσιάστηκε αισιόδοξος πως θα δοθεί έγκριση για το σύνολο του ποσού από το Πράσινο Ταμείο. Στη συνέχεια η δημοτική αρχή θα διαπραγματευτεί με τους ιδιοκτήτες για να αγοραστεί το σύνολο του χώρου έναντι 1 εκ. ευρώ και να παραιτηθούν εκείνοι από τις απαιτήσεις έναντι των υπόλοιπων παροδίων. Θυμίζουμε πως με μια ανάλογη διαδικασία προχώρησε η απαλλοτρίωση πριν μερικούς μήνες της πλατείας Παπαφλέσσα στη γειτονική Νέα Ιωνία.

Αν αυτή η διαπραγμάτευση δεν προχωρήσει ο κ. Βλαντής άφησε να εννοηθεί πως ο δήμος θα αποδεσμεύσει το ακίνητο. Οι εξηγήσεις του φάνηκε να ικανοποιούν τους κατοίκους  που ζήτησαν να μείνει η δημοτική αρχή σταθερή στις δεσμεύσεις της. Πάντως δεν  έλειψαν κάποιες ήπιες αντεγκλήσεις καθώς τόσο ο κ. Βλαντής όσο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σπυρόπουλος θεώρησαν προσβλητικές κάποιες από τις εκφράσεις του κειμένου των κατοίκων.



Δείτε και το ακόλουθο βίντεο από τη συνεδρίαση:

http://www.youtube.com/watch?v=U-Gr6kc0FWk


ΧΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.