20 Ιουνίου 2014

Στον αέρα η κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών των δήμων

Την διαδικασία κατάρτισης των νέων προϋπολογισμών των δήμων αναμένεται να προσδιορίσει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών.


Η νέα πολιτική ηγεσία έχει ενημερωθεί ήδη, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται και αφορούν τόσο στην κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών, όσο και στην διαδικασία λήψης αποφάσεων μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές αρχές.

Το βασικό πρόβλημα αφορά στην κατάρτιση των προϋπολογισμών οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν.3852/2010 θα πρέπει να μην καταρτιστούν μεν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά θα πρέπει, σύμφωνα και με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί πρακτικά δύο προβλήματα στις νέες δημοτικές αρχές. Είτε θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει οι ίδιοι τους νέους προϋπολογισμούς, είτε οι απερχόμενοι δήμαρχοι. Στη δεύτερη περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα κριθεί οι νέοι δήμαρχοι να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των προϋπολογισμών.

Τόσο αυτό το θέμα, όσο και η αδυναμία των δημοτικών συμβουλίων να λαμβάνουν αποφάσεις το μεσοδιάστημα των δημοτικών εκλογών μέχρι και τη 1η Σεπτεμβρίου έχουν ήδη τεθεί υπόψη του Α. Ντινόπουλου από την ΚΕΔΕ και αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν. Αξίζει να επισημανθεί ότι το μεσοδιάστημα μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου τα δημοτικά συμβούλια «αποφασίζουν μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Η επίμαχη πρόβλεψη του θεσμικού πλαισίου ουσιαστικά δημιουργεί μια σειρά από πρακτικά προβλήματα τα οποία μπορεί, αν δεν είναι επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, να οδηγήσουν σε αδιέξοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ζήτημα με την πιστοποίηση των παιδικών χαρών η οποία για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου οι δήμοι θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει συγκεκριμένα κονδύλια συντήρησης. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με συνέπεια οι δημοτικές αρχές να βρίσκονται στη δύσκολη θέση να βάλουν από 1ης Ιουλίου λουκέτο σε μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.