23 Ιουνίου 2014

Δωρεάν ίντερνετ από το Νοέμβριο-Ποιοι δήμοι συμμετέχουν από την περιοχής μας

Πράξη γίνεται το δωρεάν internet, μέσω των ελεύθερων σημείων πρόσβασης (Wi-Fi), που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Από τον ερχόμενο Νοέμβριο οι κάτοικοι σε 302 δήμους της χώρας (οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή στο σχετικό πρόγραμμα), θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet.


Αυτά τουλάχιστον, προβλέπει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, η πρόσκληση του οποίου δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Διαύγεια. Οι υποψήφιοι φορείς του έργου καλούνται να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 εκατομμυρίων που είχε παρουσιαστεί αρχικά.

Δωρεάν internet σε 15.000 σημεία και Μ.Μ.Μ.
Επιπλέον των 4.000 σημείων εγκατάσταση σημείων πρόσβασης, θα γίνει επίσης σε 1.200 έως 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ μέσα στο επόμενο τετράμηνο δίκτυο θα έχει αναπτυχθεί και στο σύνολο των σταθμών του μετρό, χωρίς, επί του παρόντος να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση επί των συρμών του μετρό. Επίσης, ασύρματο ίντερνετ θα υπάρχει ως το τέλος του χρόνου και στους 64 σταθμούς του μετρό και ηλεκτρικού, καθώς σήμερα Wi-Fi διαθέτουν μόλις επτά σταθμοί.

Το σχέδιο για την εξάπλωση του Wi-Fi, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενεργοποίηση σε πρώτη φάση 15.000 σημείων πρόσβασης (access point) σε 4.000 κοινόχρηστους χώρους δήμων (σε πλατείες, πεζοδρόμους, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, λιμάνια κ.ά.).

Αργότερα, προβλέπεται η επέκταση του Wi-Fi σε χώρους μεγάλης έκτασης (χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής-μετακίνησης επιβατών, χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.).

Πώς θα λειτουργεί το ασύρματο δίκτυο
Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα έως 30 λεπτών στο ασύρματο δίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης (access point) σε εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση έως 100 μέτρων στα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο πρόσβασης θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα, οι οποίοι θα μπορούν:

Να έχουν απλή πρόσβαση στο Ιντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κ.λπ., καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.

Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από τον τοπικό Δήμο.

Με δικό του πρόγραμμα ο Δήμος Αθηναίων
Ο Δήμος Αθηναίων δεν υπέβαλε αίτημα ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά  εκπονεί ήδη δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης σημείων Wi-Fi προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Το νέο δίκτυο του Δήμου Αθηναίων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές φθινόπωρο και θα καλύπτει το 60% της έκτασης του Δήμου, με εξυπηρέτηση σε όλες τις μεγάλες πλατείες και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Το καινούργιο δίκτυο ασύρματου ίντερνετ που θα αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα, θα είναι αναβαθμισμένο και πιο γρήγορο σε σχέση με αυτό που λειτουργούσε στην Πλατεία Συντάγματος (Athens Wi-Fi), ενώ θα παρέχει και σύνδεση με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ποιοι δήμοι συμμετέχουν από την περιοχής μας
Στο κυρίως πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών, για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, από τα βόρεια προάστια συμμετέχουν οι δήμοι: Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Ηρακλείου Αττικής, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.