13 Ιανουαρίου 2016

Τα παιδιά χαρίζουν χρόνια στις μητέρες

Τα παιδιά σίγουρα φέρνουν ευτυχία και ολοκληρώνουν τη ζωή μιας γυναίκας. Τώρα όμως Καναδοί επιστήμονες βρήκαν πως η απόκτηση παιδιών δεν χαρίζει μόνο ευτυχία στις μητέρες τους αλλά και χρόνια ζωής.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά εξέτασαν τον αριθμό των παιδιών 75 γυναικών και το μήκος των τελομερών τους.
Θέλησαν έτσι να διαπιστώσουν πως η διαδικασία κύησης, τοκετού και θηλασμού επηρέασε το προσδόκιμο ζωής των μητέρων.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση PLoS One, έδειξαν πως όσα περισσότερα παιδιά έχει μία γυναίκα τόσο πιο δύσκολα υποκύπτει το σώμα της στις επιδράσεις της γήρανσης.
Μάλιστα τα οφέλη από τη μητρότητα φαίνονται και στο DNA της. Πως; Τα χρωμοσώματά της έχουν μακρύτερα τελομερή.
 
Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και ένας καλά τεκμηριωμένος δείκτης μακροζωίας. Συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια, διότι όπως οι άκρες αυτές προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.
Τα τελομερή κονταίνουν λίγο με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων και όταν φτάσουν στο κατώτατο όριο του μήκους τους, το κύτταρο πεθαίνει.
 
Την διαδικασία αυτοί άλλοι παράγοντες την επιταχύνουν και άλλοι την επιβραδύνουν. Στους επιταχυντές ανήκουν λ.χ. το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ενώ στους επιβραδυντές η γυμναστική και - τώρα - τα παιδιά.
 
Το μήκος αυτό μετρήθηκε δύο φορές, με χρονική απόσταση 13 ετών η μία από την άλλη, μέσω δειγμάτων σιέλου και επιχρίσματα από το στόμα των εθελοντριών.
 
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Πάμπλο Νεπόμνασαϊ «ο ρυθμός βράχυνσης των τελομερών ήταν πολύ πιο αργός στις εθελόντριες που είχαν περισσότερα παιδιά, γεγονός το οποίο «θα μπορούσε να σχετίζεται με την δραματική αύξηση των οιστρογόνων στη διάρκεια κάθε εγκυμοσύνης» και εξήγησε πως τα οιστρογόνα λειτουργούν ως πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, τα οποία ως φαίνεται δρουν προστατευτικά στα τελομερή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.