22 Ιανουαρίου 2016

Εξηγήσεις για τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΑΕΔΗΑ Γιάννη Φίλανδρου 

Με αφορμή μεμονωμένο περιστατικό και σχόλιο που είδε το φώς της δημοσιότητας, ιδίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, ο πρόεδρος της ΚΕΑΕΔΗΑ, Γιάννης Φίλανδρος, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«H K.E.A.E.Δ.Η.Α Α.Ε  ΟΤΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής υλοποιεί το πρόγραμμα της «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 2015 - 2016».


Στόχος του εν λόγω  προγράμματος είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων και η απασχόληση δημοτών σε δραστηριότητες που προσφέρουν εκπαίδευση και ψυχαγωγία στους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας.
Στη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2015 - 2016» μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα από πολλές καλλιτεχνικής φύσεως δράσεις και να εκπαιδευθεί από  εξαίρετους, στον τομέα τους, εκπαιδευτές - καθηγητές.

Στα μαθήματα συμμετέχουν περίπου 420 δημότες κάθε ηλικίας και παρέχουν τις υπηρεσίες τους 18 εκπαιδευτές.

Τα τμήματα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ χωρίζονται σε ατομικά και ομαδικά.
Τα ατομικά περιλαμβάνουν μαθήματα Κιθάρας, Πιάνο και Βιολί και τα ομαδικά περιλαμβάνουν μαθήματα σε τεχνικές Decoupage, Ψηφιδωτό, Θέατρο, Κόσμημα, Ζωγραφική, Μαριονέτα, Ζαχαροτεχνία, Κεραμική, Πλέξιμο, Διακοσμητικές  Δημιουργίες.

Σε ότι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός του προγράμματος της δημιουργικής απασχόλησης συνίσταται στο να εξασφαλιστεί  το χαμηλότερο δυνατό ύψος συνδρομής για όλους τους μαθητές – εκπαιδευόμενους.  Η διαμεσολάβηση - στην ουσία - των δημοτικών δομών έγκειται ακριβώς στο να συμπιεστούν προς τα κάτω και να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του Προγράμματος (όπως αμοιβές διδασκόντων, αγορά υλικών κ.α).  Στα πλαίσια αυτά οι μηνιαίες συνδρομές διαμορφώνονται στα κατώτατα δυνατά επίπεδα για όλους, ήτοι 15 ευρώ για τα ομαδικά μαθήματα και στα 30 ευρώ για τα ατομικά.  Η παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών στον ιδιωτικό  τομέα, ως γνωστόν, διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα, χωρίς οι παρεχόμενες από τον δήμο μας υπηρεσίες να υπολείπονται ποιοτικά.

Ο χρόνος έναρξης των μαθημάτων δεν είναι ο ίδιος για όλες τα τμήματα καθώς αυτός εξαρτάται από τις δηλώσεις συμμετοχής των εκπαιδευομένων.  Κάθε τμήμα ξεκινάει ευθύς μόλις συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων.  Η συνδρομή είναι μηνιαία και όχι ανά μάθημα.  Το πρόγραμμα των παρεχομένων μαθημάτων ακολουθεί κατά βάση το πρόγραμμα των σχολικών μαθημάτων και διακοπών, καθώς στα ως άνω μαθήματα συμμετέχουν και πολλοί μαθητές.  Για λόγους λογιστικής παρακολούθησης έχει ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να πληρώνουν στην αρχή εκάστου μηνός. Τυχόν ειδικές περιπτώσεις όπου μπορεί να δημιουργείται  αίσθημα αχρεωστήτως καταβληθέντων συνδρομών έχουν ήδη αντιμετωπιστεί και αντιμετωπίζονται σε πνεύμα κατανόησης και συνεννόησης και επιλύονται.

Τέλος, μας δίνεται η ευκαιρία να αναφέρουμε ότι δηλώσεις συμμετοχής για τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης εξακολουθούν να παραλαμβάνονται, καθώς και να προτρέψουμε τους συμπολίτες μας να γραφτούν σε αυτά, ώστε να δοκιμάσουν να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους.  Είναι σίγουρο ότι θα περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους, καθώς οι εκπαιδευτές είναι ιδιαίτερα έμπειροι και καταρτισμένοι, το δε κόστος είναι το ελάχιστο δυνατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.